Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Η Κλυταιμνήστρα, η κόρη σας



Πρόλογος:
Σε αυτό το ποστ θα διηγηθεί η Μπλουμ την ζωή της Κλυταιμνήστρας που τόσο της αρέσει. Το παρακάτω ποστ δεν είναι προϊόν υποκλοπής αλλά προϊόν έρευνας και μελέτης. Το όνομα της Βασίλισσας των Μυκηνών σημαίνει "Φημισμένη για τους μνηστήρες της", ενώ υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή κατά την οποία πιστεύεται πως το κανονικό της όνομα είναι το Κλυταιμήστρα που σημαίνει "Αυτή που μισεί την φήμη ή δόξα". Ακολουθεί η ιστορία της λοιπόν. Απολαύστε*!

1)Σύλληψη και Γέννηση

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν γύρω από την σύλληψη και την γέννηση της Κλυταιμνήστρας. Ωστόσο η Μπλουμ θα σας παραθέσει την επικρατέστερη και χωρίς αμφιβολία την πιο ανώμαλη (άρα και αγαπημένη της Μπλουμ) εκδοχή. Λοιπόν η Λήδα σύζυγος του Τυνδάρεως ήταν πολύ ελκυστική γυναίκα. Η ομορφιά και η γοητεία της δεν πέρασαν απαρατήρητες στον Δία, ο οποίος άρχισε να την γλυκοκοιτάζει. Μη δίνοντας του σημασία η όμορφη Λήδα, ο Δίας αναζητάει την βοήθεια της Θεάς Αφροδίτης, η οποία μεταμορφώνει τον Δία σε κύκνο και την ίδια σε γεράκι που τον κυνηγάει (!). Έτσι βλέποντας το θέαμα αυτό η Λήδα τρέχει προς το μέρος του Δία-κύκνου και τον αγκαλιάζει. Μη χάνοντας ευκαιρία ο Θεός των Θεών συνουσιάζεται μαζί της χωρίς ο ίδιος να αλλάξει μορφή (!!!). Το ίδιο βράδυ όμως η Λήδα έχει συνευρεθεί σεξουαλικά και με τον σύζυγό της. Ο Δίας αφήνει δύο αυγά με ένα παιδί στο κάθε αυγό. Από την συνουσία της με τον Τυνδάρεω όμως δύο σπερματοζωάρια μπαίνουν στα αυγά. Όταν εκκολάφθηκαν λοιπόν τα δύο αυγά βγήκαν από το ένα η Ελένη (η ωραία) και η Κλυταιμνήστρα, ενώ από το άλλο οι Διόσκουροι(= Κάστορας και Πολυδεύκης). Η Κλυταιμνήστρα και ο Κάστορας είναι γόνοι του Τυνδάρεως, ενώ η Ελένη και ο Πολυδεύκης είναι γόνοι του Δία**.


2)Ζωή και θάνατος

Ο Τυνδάρεως πάντρεψε την παρθένα ακόμη κόρη του με τον Τάνταλο. Όμως τόσο ο γάμος τους όσο και το παιδί τους δεν «έζησαν» πολύ. Και αυτό γιατί ο Αγαμέμνων γοητευμένος από την παράξενη ομορφιά της Κλυταιμνήστρας κατά την επέλαση του στην Πίσα σκοτώνει τον Τάνταλο και αρπάζει από το στήθος της Κλυταιμνήστρας το νεογέννητο παιδί τους και το πετάει στα βράχια σπάζοντάς του το κρανίο. Έτσι ο Αγαμέμνων και η Κλυταιμνήστρα παντρεύονται. Αποκτούν 6 παιδιά.

Σε μερικά χρόνια όμως ξεκινάει ο Τρωικός πόλεμος και αρχηγός της εκστρατείας ορίζεται ο παντοδύναμος βασιλιάς των Μυκηνών Αγαμέμνων. Ο Αγαμέμνων αφήνει μια αοιδό για να τραγουδάει στην Κλυταιμνήστρα και να την αποτρέπει με την μαγική φωνή της να ερωτευτεί κάποιον άλλον άντρα.

Κατά την αναχώρηση των Ελλήνων για την Τροία για να εξευμενίσουν τους Θεούς ο μάντης Κάλχας αποκαλύπτει ότι για να φυσήξει άνεμος και να φουσκώσουν τα πανιά πρέπει να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, η αγαπημένη κόρη της Κλυταιμνήστρας. Ο Αγαμέμνων γνωρίζοντας πως η σύζυγος του δεν θα δεχτεί την θυσία της κόρης τους, της λέει να στείλει την νεαρά για να παντρευτεί τον Αχιλλέα. Η δύσμοιρη μάνα με χαρά ετοιμάζει την κόρη της για γάμο και μη γνωρίζοντας την αλήθεια την στέλνει στον βωμό. Η Κλυταιμνήστρα μαθαίνει αργότερα τα νέα και κατακλύζεται από μένος και οργή#.

Με την πάροδο των χρόνων και καθώς ο σύζυγος της λείπει, την προσεγγίζει ερωτικά ο Αίγισθος, ο πρώτος ξάδερφος του Αγαμέμνονα. Η ίδια αντιστέκεται. Μόλις αντιλαμβάνεται τον λόγο ο Αίγισθος απομακρύνει την αοιδό και αρχίζει το ειδύλλιο. Η Κλυταιμνήστρα όχι μόνο τον δέχεται σαν άντρα της αλλά και σαν βασιλιά.

Τα χρόνια περνούν ωστόσο και γυρνάει ο νόμιμος σύζυγός της με μια παλλακίδα την Κασσάνδρα (είχε το χάρισμα της μαντείας αλλά την κατάρα να μην γίνεται πιστευτή), η οποία προειδοποιεί τον Αγαμέμνων πως τους περιμένει κακό στον γυρισμό αλλά φυσικά ο ίδιος δεν την πιστεύει.

Μόλις φτάνουν λοιπόν στο παλάτι τον υποδέχεται η Κλυταιμνήστρα και του ετοιμάζει ένα ζεστό μπάνιο λέγοντας του να την περιμένει. Έτσι και έκανε λοιπόν. Την ώρα που έκανε το μπάνιο του λοιπόν ο Αίγισθος και η Κλυταιμνήστρα σκοτώνουν τον άλλοτε τρανό βασιλιά των Μυκηνών αλλά και την παλλακίδα του, με έναν διπλό πέλεκυ.


Έτσι το παράνομο ζευγάρι παντρεύεται και αποκτά μια κόρη. Εφτά χρόνια περνούν και καθώς λένε η εκδίκηση είναι «ένα πιάτο που τρώγεται κρύο»##, ο γιος της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα Ορέστη, εκδικείται για τον φόνο του πατέρα του σκοτώνοντας την μάνα του και τον άλλοτε εραστή της.

3)Μετά θάνατον ζωή

Η Κλυταιμνήστρα δεν ηρέμησε ούτε και μετά τον θάνατό της. Ζητούσε απεγνωσμένα εκδίκηση. Έτσι στέλνει τις Ερινύες να βασανίζουν τον γιο της Ορέστη.
Λέγεται επίσης πως η Κλυταιμνήστρα ίσως και να μην σκοτώθηκε ή να μην πέθανε αφού κανένας δεν την συνάντησε στον Άδη###.

Επίλογος:
Όλα αυτά τα δεινά που συνέβησαν στην οικογένεια της Κλυταιμνήστρας οφείλονται στην κατάρα της οικογένειας των Ατρείδων στην οποία ανήκε ο Αγαμέμνων. Επίσης είναι άξιο σημείωσης το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι και διαφορετικές εκδόσεις. Η Μπλουμ επέλεξε τις επικρατέστερες και τις πιο αρεστές σε εκείνη.
Τέλος




Επισημάνσεις:
Η Μπλουμ στον επίλογο θέλει να δηλώσει ότι ήθελε να κρατήσει επίπεδο και να μην χρησιμοποιήσει την γλαφυρή της γραφή.
*Η Μπλουμ είναι σίγουρη ότι κάτι τέτοιο θα το απολάμβανε μόνο η ίδια και ότι η παρέα σίγουρα θα βαρεθεί.
**Πολύ ανώμαλα πράγματα. Η Μπλουμ πολύ τα γουστάρει.
#Στην πραγματικότητα στην θέση της Ιφιγένειας η Θεά Άρτεμη έβαλε ένα ελάφι κί έτσι η Ιφιγένεια την γλύταρε. Η θεά Άρτεμη την έστειλε να την υπηρετεί στον ναό της στους Ταύρους. Η Κλυταιμνήστρα δυστυχώς δεν το έμαθε ποτέ.
## Όπως και η τούρτα
###Προσοχή μπορεί να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερη.

Συμπεράσματα
Η Κλυταιμνήστρα μια γυναίκα όχι τόσο υποταγμένη στην μοίρα της όσο στα συναισθήματα της δεν ακούει την φωνή της λογικής. Δοτική στον έρωτα και τυφλωμένεη από μίσος και δίψα για εκδίκηση, γίνεται φόνισσα είτε για να εκδικηθεί τον άντρα της για τον χαμό του παιδιού της είτε για να απολαύσει τον αμαρτωλό της έρωτα. Βρίσκει πικρό τέλος μολαταύτα από τον ίδιο της τον γιο.
Σαγηνεύτρα με αρχαιοελληνική ομορφιά και ίσως μαζί με την Μήδεια η πιο ιδιαίτερη προσωπικότητα από όλες τις γυναικείες προσωπικότητες στην Αρχαία Ελλάδα. Για όλα αυτά αρέσει τόσο στην Μπλουμ.

1 σχόλιο:

  1. Του Τρόμου του άρεσε πάρα πολύ η ιστορία της. Αίμα, Σεξ, πόλεμος...

    Πι. Ες.
    Αυτός ο Δίας έχει πάρει όλο τον Αρχαίο Κόσμο...
    Τοίχο τοίχο μη σε πετύχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law. ... Love is the law, love under will"