Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Ο δρόμος της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας

Σε αυτό το ποστ η Μπλουμ θέλει να μοιραστεί κάτι με τους υπόλοιπους φίλους της. Κάτι που βρήκε πολύ ενδιαφέρον και πολύ εντυπωσιακό. Καθώς διάβαζε διάφορες μυθολογικές αναφορές έφτασε στον Ηρακλή και στον δρόμο της Αρετής και της Κακίας. Μια αναφορά σε μια σχετική φωτογραφία όμως της τράβηξε την προσοχή κι έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Είναι η φωτογραφία του Oscar Gustave Rejlander η οποία τραβήχτηκε το 1857(!) και αναπαριστά τον δρόμο της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας. Φωτογράφισε χωριστά μια σειρά από μοντέλα και από 30 περίπου φωτογραφίες της οποίες συνέχεια συνέθεσε σε μια μεγάλη φωτογραφία, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ψευδοζωγραφικής εκείνης της εποχής. Το έργο αυτό είναι εμφανώς επηρεασμένο από την "Σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ (που απεικονίζει πληθώρα φιλοσόφων της κλασικής Ελλάδας), ενώ το θέμα του είναι εμπνευσμένο από τον βίο του ημίθεου Ηρακλή όταν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στον δρόμο της Αρετής και της Κακίας. Τώρα αν μπορεί κάποιος να πει ότι αρετή είναι η φιλοσοφία και όχι η επιστήμη ή το αντίστροφο αυτό είναι στην κρίση του καθενός. Πάντως σε αυτό το μπλογκ νικάει με 6 - 1 η Επιστήμη.

4 σχόλια:

  1. Εγώ μπορώ να πω πως μπερδεύτικα καπως....

    "Η φιλοσοφία της επιστήμης είναι ο κλάδος της φιλοσοφίας που μελετά τις φιλοσοφικές αρχές, τις αξιώσεις, και τις επιπτώσεις της επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιστημών όπως είναι η φυσική και η βιολογία, καθώς και των κοινωνικών επιστημών, όπως είναι η ψυχολογία και τα οικονομικά. Απο αυτή την άποψη, η φιλοσοφία της επιστήμης συνδέεται με την επιστημολογία και την οντολογία. Προσπαθεί να αναλύσει θέματα όπως: την ουσία των επιστημονικών δηλώσεων και σκέψεων, τον τρόπο με τον οποίο παράγονται, πως η επιστήμη εξηγεί, προβλέπει και, δια μέσου της τεχνολογίας, χαλιναγωγεί την φύση· τα μέσα για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών, τη δημιουργία και χρήση της επιστημονικής μεθόδου, τις μορφές σκέψης που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τις επιπτώσεις των επιστημονικών μεθόδων και μοντέλων τόσο στην κοινωνία όσο και στις ίδιες τις επιστήμες."
    Από το http://el.wikipedia.org/wiki/Φιλοσοφία_της_επιστήμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φιλοσοφία της επιστήμης δεν περιορίζεται στη διερεύνηση των μεθοδολογικών και γνωσιοθεωρητικών προϋποθέσεων της επιστημονικής γνώσης, αλλά εξετάζει ακόμη τη λογική δομή των επιστημονικών θεωριών και τα κριτήρια επιστημονικότητας, τα κριτήρια δηλαδή βάσει των οποίων γίνονται αποδεκτές οι επιστημονικές θεωρίες ως γνώσεις έγκυρες, όπως π.χ. είναι το κριτήριο της επαλήθευσης ή της διάψευσης.
    Η φιλοσοφία της επιστήμης προβαίνει εξάλλου σε μιαν αξιολόγηση των επιστημονικών θεωριών, όταν ρωτάει κατά πόσο ορισμένοι τύποι επιστημονικής εξήγησης, όπως π.χ. η στατιστική εξήγηση, είναι επαρκείς ή όταν γενικότερα επιχειρεί να θέσει τα όρια της επιστημονικής εξήγησης. Τέλος εξετάζει τη δυναμική της επιστημονικής ανάπτυξης.
    Από το (σκονισμένο και καταχωνιασμένο)βιβλίο "Εισαγωγή στη φιλοσοφία της επιστήμης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτα δεν είναι πιο κοφτερό από το ξυράφι του Occam

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law. ... Love is the law, love under will"