Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι τα κβάντα. (Requested)




Το παρακάτω γράφτηκε ως επεξηγηματικό κείμενο.

Η ακριβής έννοια της λέξης κβάντο είναι “ποσό” και χρησιμοποιείται κυρίως με την έννοια “πακέτο” .

Πχ -θα ήθελα ένα κβάντο μαστίχες παρακαλώ, ή φάγαμε κβάντο.

Στην καθημερινότητα.

Α) Διασχίζετε μία διάβαση αλλά επιτρέπεται να πατάτε μόνο στις άσπρες γραμμές και όχι στην άσφαλτο. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το περπάτημα σας είναι κβαντισμένο.

Β) Ανεβαίνετε μία ανεμόσκαλα. Για να ανεβείτε σημαίνει ότι πρέπει σε κάθε βήμα να πατάτε και σε κάποιο σκαλοπάτι, δεν μπορείτε να πατήσετε στο κενό. Το πάτημα σας είναι λοιπόν κβαντισμένο.

Γ) Ένας αυτόματος πωλητής καφέ έχει 4 επιλογές για ζάχαρη, καθόλου-λίγο-μέτριο-πολύ το οποίο αντιστοιχεί σε μηδέν μία δύο και τρεις κουταλιές ζάχαρης. Το μηχάνημα είναι αδύνατο να φτιάξει καφέ με δυόμιση κουταλιές ζάχαρη. Είναι δηλαδή κβαντισμένο.

Με λίγα λόγια κβαντισμένο είναι ένα μέγεθος που μπορεί να πάρει μόνο συγκεκριμένες τιμές και όχι όλες.

Το ποια θα είναι όμως αυτή η τιμή είναι που το κάνει τόσο περίεργο. Και συνεχίζει με την

Απάντηση στην ατάκα “είμαι κβαντισμένος” για την οποία ο γραφών δέχτηκε κριτική.

Στον κβαντικό κόσμο πολλά περίεργα και σπουδαία πράγματα συμβαίνουν.

Σε αυτόν τον κόσμο λοιπόν, τίποτα δεν συμβαίνει στα σίγουρα ενώ πολλά πράγματα μπορεί να συμβαίνουν ταυτόχρονα ή και καθόλου. Είναι ένας κόσμος πιθανοτήτων.

Στο κβαντικό κόσμο αν βάλατε ένα ποτήρι στο πλυντήριο δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι ότι είναι εκεί.

Κατά 30% θα είναι στο πλυντήριο

κατά 17% στο ψυγείο

κατά 15% στον φούρνο

κατά 7% θα είναι ταυτόχρονα και στον φούρνο και στο ψυγείο,

κατά 5% στην Ιαπωνία,

κατά 3% στη μάνα του διαόλου

και πάει λέγοντας μέχρι να καλύψουμε όλες τις πιθανές θέσεις οι οποίες είναι άπειρες και το άθροισμα να γίνει 100%.

Μόνο όταν ανοίξουμε την πόρτα του πλυντηρίου και παρατηρήσουμε το ποτήρι μπορούμε να πούμε με σιγουριά για το που είναι, αλλά τότε καταρρέει το σύστημα. Ή όπως λένε στη φυσική καταρρέει η κυματοσυνάρτηση.

Το παράδειγμα με το ποτήρι φαίνεται τραβηγμένο, αλλά είναι τραβηγμένο μόνο στα πλαίσια του μακρόκοσμου. Η πιθανότητα για ένα πραγματικό ποτήρι να εξακολουθεί να είναι στο πλυντήριο είναι 99.9 (ακολουθούμενο από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εννιάρια) για αυτό και κάθε φορά που βάλαμε ένα ποτήρι στο πλυντήριο το ξαναβρήκαμε εκεί.

Στον μικρόκοσμο όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου μα καθόλου έτσι. Αν αντί για ποτήρι είχαμε ένα κβαντικό ποτήρι ή αλλιώς ένα μικρούλι ηλεκτρόνιο τότε τα πράγματα γίνονται μαγικά.

Συμπέρασμα

Έτσι όταν σε κάποια ερώτηση κάποιος σας απαντήσει “είμαι κβαντισμένος” σημαίνει ότι μέχρι να ανοίξουμε την πόρτα και να παρατηρήσουμε το τι συμβαίνει, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. (και όχι ισοπίθανα)

Πχ. –Πως είσαι σήμερα?

- Σήμερα είμαι κβαντισμένος. (μπορεί δηλαδή να είμαι και χαρούμενος και λυπημένος και χαλαρός και στρεσαρισμένος κτλ κτλ. ή και όλα τα παραπάνω μαζί)

1 σχόλιο:

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law. ... Love is the law, love under will"